Některé obtíže jsou natolik intimní, že se s nimi ženy potýkají v tichosti a o samotě. Je to ale škoda, protože mají své řešení. Jde například o stav, kdy orgány pánevního dna, jako je močový měchýř, děloha a konečník, opouštějí svoje místo a klesají. Nejčastěji se tak děje po vaginálním porodu, a ženy to dokáže hodně potrápit. Ani na tuto situaci ale nemusí být samy – čtyři odbornice přicházejí s tipy, jak ženský střed opět harmonizovat.

Pánevní dno je postavené na nohy

Eva Procházková

S poklesem orgánů pánevního dna může pomoci fyzioterapie. „Zkušený fyzioterapeut by vás měl vyšetřit vždy komplexně, od nohou po hlavu. Pánevní dno je totiž postavené na nohy, a pokud je omezená jejich funkce, na pánevním dnu se to projeví,“ upozorňuje fyzioterapeutka Eva Procházková s tím, že součástí takového vyšetření je i anamnéza, vaše zdravotní historie včetně zpráv od lékařů  (uro)gynekologů, která jej pomáhá zacílit.

Pokud přijdete k fyzioterapeutovi s obtížemi v oblasti pánevního dna, počítejte s tím, že bude chtít provést vyšetření přes pochvu případně přes konečník. „Jen tak totiž dokážeme zjistit, zda je vaše pánevní dno oslabené jako celek nebo zda jsou v něm napjaté okrsky, které je zapotřebí nejprve uvolnit a až poté zařadit pánevní dno do funkce,“ vysvětluje Eva.

Zařazením do funkce myslí uvědomění si pánevního dna a schopnost jej izolovaně aktivovat. „To přibližně čtvrtina žen neumí. Využíváme k tomu různé metody a postupy a zároveň vás naučíme používat pánevní dno v různých situacích – nejen vleže, ale i v běžných denních úkonech,“ uzavírá Eva.

Pánevní dno – záležitost těla i intimity

Kamila Jiříková

„Při obtížích spojených s poklesem pánevních orgánů vás nejprve vyslechnu. Vnímám přitom nejen slova, ale i řeč těla. Ptám se i na diagnózy lékařů a zjištění fyzioterapeutů,“ popisuje Kamila Jiříková, lektorka Školy pánevního dna, funkčního pohybu a průvodkyně hlubinnou imaginací.

Klientkám vysvětluje, jak spolu souvisí pánevní dno, svaly trupu, dolních končetin a chodidla. „To si rovnou i prakticky vyzkoušíte. Ukážu vám také model pánve se svaly pánevního dna. Díky tomu získáte vizuální obraz a zároveň pochopíte souvislosti v těle,“ říká.

Při společné práci s Kamilou aktivujete pánevní dno pomocí vlnových pohybů, overballu i dechu, a uvolníte okolní ztuhlé struktury. „Naučíte se vnímat pánevní dno jako celek a v jemnosti i v síle pracovat s jeho jednotlivými vrstvami ve směru svalových vláken,“ pokračuje Kamila s tím, že součástí je i práce na správném nastavení těla a síle posturálních svalů v jejich délce, jde o změny pohybových návyků v běžném životě.

Konkrétní postup volí vždy individuálně pro každou klientku. „Často narazíme i na traumata, která se pojí k intimnímu prostoru – v tom případě vás mohu provést hlubinnou imaginací, která dokáže nabídnout neobvyklé pohledy,“ zmiňuje Kamila.

Aktivace bylinnou napářkou

Iveta Dušátková

„Alternativní podpůrnou technikou k aktivaci pánevního dna je bylinná napářka. Poskytuje totiž holistickou péči o ženské zdraví,“ říká Iveta Dušátková, průvodkyně pro ženy a certifikovaná poskytovatelka ženské bylinné napářky.

Při mírných poklesech doporučuje krátkou napářku s adstringentními bylinkami, jako je šalvěj, růže, popenec, dubová kůra a pod. Pozornost by věnovala i poloze, ve které se napářka poskytuje. „Sama na sobě v souvislosti po napářce vnímám lepší propojení s celou oblastí pánve, relaxaci hypertonických svalů, jejich lepší citlivost, což posléze přispívá ke kvalitnější aktivaci,“ sdílí Iveta, která sama měla po porodu ochablé pánevní dno s lehkou inkontinencí.

„Úspěšně jsem pracovala s fyzioterapeutkou, poté jsem objevila školu pánevního dna a ženskou bylinnou napářku. Tudíž mohu z vlastní zkušenosti posoudit, jak vhodná je komplexní léčba,“ uzavírá Iveta.

Čím méně vnitřního tuku, tím lépe

Eva Pecháčová

„Na kondici ženského pánevního dna má vliv také tělesná hmotnost. Je známo, že obezita škodí celému tělu, ale v případě vlivu na pánevní dno je na vině nejvíce vnitřní tuk,“ upozorňuje výživová poradkyně a life style koučka Eva Pecháčová.

Vysvětluje, že jde o tuk, který je uložený hlouběji než podkožní tuk na břiše. Má gelovou strukturu a obaluje velké orgány, například játra, slinivku a ledviny. „No a čím větší je množství vnitřního tuku, tím více vyplňuje dutinu břišní, utlačuje orgány v ní a tlačí tak nepřímo i na orgány a svaly pánevního dna, prostě ho zatěžuje,“ říká Eva.

Prevence je podle ní v tomto případě jasná: „Udržujte si přiměřenou váhu pomocí pestré stravy, dostatkem pohybu a celkovou životní rovnováhou. To se velmi jednoduše řekne, ale někdy hůře udělá, ale pomocí může individuální stravovací plán i podpora pohybového a celkového psychického nastavení tak, abyste změnu životního stylu skutečně zvládly a úbytek kilogramů byl trvalý,“ uzavírá Eva.

Kdo vám pomáhá řešit obtíže týkající se intimních partií? Na koho byste se obrátili? Máte další tipy? Podělte se v komentářích na facebookové stránce magazínu.