Menstruaci mnoho žen vnímá jako nepříjemnou součást svého života. Ať už kvůli bolesti, nepohodlí nebo společenské stigmatizaci během této fáze ženského cyklu. Menstruaci je přitom možné považovat spíše za dar. Mnohdy stačí lépe vnímat samy sebe. Může vám k tomu pomoci zaměřit se na pánevní dno, praktikovat hormonální jógu, prožít rituál první menstruace nebo zavčas odhalit závažné onemocnění. Právě tyto přístupy v následujících řádcích představují čtyři průvodkyně žen.

Menstruace jako dar, ne prokletí

foto: Vendula Pánková

Bolestivá menstruace je ještě stále braná jako norma, a ženy jsou často od mládí vedené k tomu, že je to něco, co je potřeba zkrátka přežít. Není výjimečné, že jim bolesti komplikují nejen osobní, ale i pracovní život,” připomíná Vendulka Pánková, lektorka tance a zdravého pohybu pro ženy se specializací na pánevní dno a ženská témata, především menstruaci bez bolesti, ženskou cykličnost a energii a ženské rituály.

Ona sama trpěla bolestmi, které ji vždy minimálně na den vyřadily z provozu. A i když vyzkoušela vše od bylinek přes vitamíny, doplňky, rehabilitaci i fyzioterapii, úlevu přineslo jen nahřívání podbřišku a stále se zvyšující dávky analgetik. „Naštěstí jsem před lety narazila na kurz Školy pánevního dna a naučila se vědomě pracovat s pánevním dnem, především ho uvolňovat, a také pracovat s dechem, s emocemi v těle a ženskou cykličností,” vysvětluje Vendulka počátek toho, kdy si přestala vyčítat, že nejede jako muži každý den na stejný výkon, a dovolila si některé dny skutečně zpomalit a odpočívat.

„Z vlastní zkušenosti tak vím, že si menstruaci můžete užít, nebo minimálně nebrat ji jako nepřítele, ale spojence,” povzbuzuje Vendulka, která ženám pro úlevu doporučuje nejen samotnou práci s pánevním dnem, ale ze zkušenosti vlastní i klientek také např. myofasciální masáž rehabilitačními míčky, práci s dechem, cviky na uvolnění beder, kříže, kyčlí a vnitřní strany stehen, ale třeba i zpívání manter, vrčení, nebo mručení.

„Nebo orgasmus,” dodává s tím, že základem je naučit se vnímat své tělo a dopřát mu péči, kterou právě potřebuje, a to nejen v době menstruace.

Hormonální jóga

foto: Šárka Vorlová

„Menstruace je jako ženskost sama. Daří se jí v uvolněnosti a plynutí, naopak stres a napětí jí neprospívají,” říká Šárka Vorlová, lektorka ženské jógy, Hormonální jógové terapie podle Dinah Rodrigues a Školy pánevního dna. Proto je podle ní pro ženské zdraví blahodárná právě jóga, která rozvíjí schopnost vnímání těla, přináší klid, soustředění a pozitivní přijímání procesů v těle.

„Během let mé jógové praxe a toho, jak jsem se sama hlouběji dostávala ke své ženskosti, jsem přišla na to, že pokud je navíc jóga vedena ženou a ženským cítěním, je její přínos pro ženské zdraví a tím i menstruaci ještě silnější,” vysvětluje Šárka s poukazem na desetiletou praxi Hormonální jógové terapie podle Dinah Rodrigues.

Hormonální jóga velmi pozitivně ovlivňuje menstruační cyklus žen. Děje se tak především díky působení cvičení na harmonizaci hormonálního systému, která má příznivý vliv na ustálení měsíčního cyklu. V případech, kdy žena, například po vysazení antikoncepce, kterou brala mnoho let, menstruaci vůbec nemá, přispívá cvičení k její obnově,” vyjmenovává.

Umí podle ní ulevit i od zatěžujících (pre)menstruačních bolestí a silného krvácení. „Někdy tak žena, kterou tyto věci trápily i dlouhá léta, během pár měsíců pozoruje, jak tyto obtíže mizí. A pokud právě procházíte obdobím menopauzy a pomalu se s menstruací loučíte, bude pro vás hormonální jóga cenným průvodcem, který přechod do další životní fáze ulehčí a zpříjemní, fyzicky i psychicky,” uzavírá Šárka, která v rámci programu Žena Blažená provádí metodami, které rozvíjejí vnímání sebe sama a pečují o zdraví a pohodu.

Rituál první menstruace

foto: Mirka Vokounová Křepčíková

Rituál Menarché – rituál první menstruace – je jedním z přechodových rituálů, který pomáhá přijetí proměnlivosti cyklického těla a zároveň i rozkvétající plodné ženskosti. Je vhodný nejen pro dívky v době jejich první menstruace, ale i pro dospělé ženy,” říká Miroslava Vokounová Krepčíková, speciální pedagožka, egopedka, ceremonialistka a lektorka kurzů zaměřených na osobní rozvoj a ženské kruhy.

Ve své praxi se často setkává se ženami, u kterých se objevují problémy s cyklem, otěhotněním nebo přijetím vlastního těla. „Je to mnohdy kvůli necitlivému vyjadřování směrem k nim v době dospívání nebo nevhodné reakci rodiny na první menstruaci,” vysvětluje Miroslava a doporučuje proto projít léčivým rituálem, který pomůže vstoupit do pozitivní roviny přijetí těla a uvědomění si darů plodnosti.

„Rituálnem můžete projít samy, provázené ceremonialistkou nebo v bezpečném kruhu žen, který vás podpoří společnou energií. Nemusíte být na to samy jako dosud,” doporučuje s tím, že průvodkyně tímto rituálem vám pomůže napojit na vaší ženskou rodovou linii, a získat tak její podporu, vyjádřit a zároveň přepsat všechny přijaté vzorce a „pravdy“ o vašem těle, ženskosti i menstruaci. „Součástí rituálu je i vyjádření emocí, které jste dlouho držely v sobě schované. A zároveň podpoří přijetí těla, uctění ženské plodnosti a cykličnosti,” zve Miroslava k rituálu Menarché.

Bolesti nejsou normální, může jít o onemocnění

foto: Lenka Chuchutová

„Nevěřte tomu, že bolesti při menstruaci jsou prostě normální. Pokud máte opakující se bolesti vázané na cyklus – tedy objevující se během menstruace či při ovulaci, měly byste být vyšetřeny ve specializovaném centru, zda se nejedná o endometriózu,” upozorňuje Lenka Chuchutová, fyzioterapeutka specializující se na gynekologickou problematiku, lektorka Školy pánevního dna, tanečnice, muzikantka, kněžka a průvodkyně žen.

Lenka zmiňuje, že je endometrióza spíše záhadné onemocnění. „Neví se, proč vzniká, jak ho úplně vyléčit, někdy se nijak neprojevuje, někdy ženám způsobí peklo na zemi. Mezi nejčastější znaky patří výrazně bolestivá menstruace, bolesti při milování, bolesti při stolici, při močení, bolesti, které vystřelují do různých míst pánve a podbřišku,” vypočítává s poukazem na to, že někdy zapřičiňuje také problémy s otěhotněním.

A co endometrióza vůbec způsobuje?„Zjednodušeně jde o onemocnění, kdy se tkáň podobná děložní sliznici objevuje mimo dělohu – nejčastěji v dutině břišní, především v malé pánvi. A protože je tato tkáň jako kousky dělohy, chová se stejně, tedy každý měsíc krvácí. Tím se tvoří zánětlivá ložiska a jizvy uvnitř břicha a pánve, vznikají srůsty a u těžších forem prorůstá tato tkáň do okolních struktur a stěn orgánů,” přibližuje Lenka.

Na závěr doplňuje že nejčastěji endometrióza postihuje mladé ženy ve věku 20-40 let. “Odhadem je to 6-10 % žen ve fertilním věku a to rozhodně není malé číslo,” nabádá Lenka k tomu, aby ženy věnovaly svému tělu pozornost.

Jak vnímáte menstruaci? A jak k ní přistupujete? Je to něco nepříjemného nebo si ji naopak užíváte? Co vám pomáhá lépe vnímat samy sebe? Podělte se na facebookové stránce magazínu.